Информация, забележителности и празници в град Ямбол

Ямболска област е разположена в югоизточната част на България. Тя граничи с областите Сливен, Бургас, Хасково и Стара Загора, и с република Турция на юг. Релефът е предимно равнинен и полупланински. Регионът обхваща Ямболското поле, Елховското поле, хълмовете Бакаджиците, част от Сакар планина, Светиилийските, Манастирските и Дервентските възвишения. Най-голямата река в региона е Тунджа. На река Поповска е изграден язовир Малко Шарково. Има минерални извори в с. Стефан Караджово, край град Стралджа и до село Правдино.

По течението на р. Тунджа има добре запазени крайречни лонгозни гори, наречени "ормани". В резервите Горна Топчия, Долна Топчия и Балабана, и в защитените територии на Ормана и Блатото има много редки животински и разстителни видове. Чистият въздух и красива природа дават отлични възможности за отдих и туризъм. Долината на река Тунджа предлага добри условия за ловен туризъм и круизи с лодка до забележителности в живописни местности, сред буйна растителност.

В региона са открити повече от 270 древни селища и около 1000 надгробни могили, повечето от които са разположени по поречието на р.Тунджа и нейните притоци. В област Ямбол, в района на Сакар планина, е най-високата концентрация на мегалитни паметници - долмени (праисторически гробници, изградени от огромни каменни блокове). Те все още могат да се видят край селата Хлябово, Сакарци, Българска поляна, и други. Най-известните древни исторически обект в района е Тракийски град Кабиле (до село Кабиле). Открити са повече от 30 крепости от античността и Средновековието, използвани за защита на южната граница.

Много исторически обекти напомнят за борбата за освобождение на българския народ срещу турското робство. След освобождението на България през 1878 г. Ямбол и региона остават в Източна Румелия, провинция-васал на Османската империя. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. районът е напълно освободен.

Тук са запазени много древни традиции, ритуали и занаяти, които могат да бъдат наблюдавани по време на многобройните фолклорни празници, събори и надпявания. Ямболския регион се слави и с червените си вина.

Източник: Guide-Bulgaria

Вили и къщи за гости в град Ямбол

Не намерихме нищо по посочените от вас критерии.
Моля, върнете се към търсачката и потърсете/филтрирайте отново.

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България