Информация, забележителности и празници в град Ахелой

Град Ахелой се намира в Югоизточна България, в община Поморие. Малка точка на географската карта на българското Черноморие, той е и близо, и далече. Градът е близо до морето и природата, като в същото време е богат с древната си история и култура. Макар и на неголямо разстояние от морските столици на България, Ахелой е далече от тълпата, шума и замърсяването на големия град. За разлика от други подобни курорти, Ахелой остава незасегнат от застрояването с огромни пренаселени хотелски комплекси,  шумни ресторанти и заведения. Въпреки все по-разрастващото се строителство по цялото Черноморие, градчето е запазило своята спокойна атмосфера и местните жители са сърдечни и гостоприемни. Тук няма големи строителни площадки, вместо това можете да се насладите на чист въздух, спокойствие и природа. Ахелой е място за хора, които предпочитат спокойна почивка на морето. Поради близкото си разположение до брега на Черно Море и курортния комплекс Слънчев бряг, Ахелой става все по- атрактивно място за туризъм. Крайбрежието тук позволява практикуването на уиндсърфинг и бодисърфинг, които стават все по-популярни в България. Въпреки че не могат да се сравняват с вятъра и вълните на Хаваите, Калифорния или Таити, морската ивица между Слънчев бряг и Ахелой предоставя добри условия за сърф.

Природа

Градът се намира в екологично устойчив район. Южно от Ахелой минава едноименната река, която е любимо място на почитателите на риболова. Разстоянието от морето до селото е по-малко от километър. Има каменист плаж и стоянка за лодки. Обществен плаж на Ахелой с прекрасен ситен пясък е разположен на юг от селото. Плажът между Поморие и Ахелой е непокътната ивица земя с дължина около 10 км, като от едната страна е морето, а от другата - Поморийската лагуна.

Забележителности

Днес в централната част на Ахелой се намира добре благоустроен красив парк, имащ широколистни и иглолистни дървета. Започнато е строителство на исторически комплекс „Ахелой-917” в местността Стролата. Той ще бъде разположен върху 8 дка, като ще включва стени, бойници и църква. Историческата справка говори за славното минало на град Ахелой. Тук, край едноименната река на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия (днешен Несебър) и поемат на югозапад, където в землището на днешния град Ахелой при едноименната река се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, чийто изход определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа.

Вили и къщи за гости в град Ахелой

От 380 лв. за цяла къща
От 240 лв. за цяла къща
От 290 лв. за цяла къща
От 290 лв. за цяла къща

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България