Информация, забележителности и празници в град Мелник

Мелник се намира на около 180 км южно от София и на 23 км от Сандански в югозападното подножие на Пирин. Това е най- малкият град в България, но е толкова привлекателен, че често броят на туристите и посетителите на ден надхвърля този на 230- те му жители. Мелник е известен със старинните къщи с богата архитектура, легендарна история, невероятна природа, причудливи скални образувания и гъсти, ароматни вина. Самият Уинстън Чърчил е поръчвал по 500 литра годишно от прословутото мелнишко вино. Градът е обявен за културно-исторически резерват и град-музей. Климатът в Мелник е благоприятен за лечение на белодробни, бъбречни и ревматични заболявания. Домакин е на международни фолклорни фестивали.

Създаден е още през Античността, но най-бурна е историята му през Средновековието. Градът е бил столица на обявилия се за независим владетел деспот Алекси Слав, с чиито дарения през 1220 г. е изграден Роженският манастир. През 17-18-ти век производството на тютюн и силното мелнишко вино превръщат града в процъфтяващо търговско средище с над 25 000 жители, около 1300 къщи и повече от 70 църкви. Неговите жители се включват в национално- освободителните войни. В непосредствена близост до града се намира местността Зли дол, където българските радетели за свобода са били убити от турците.

Градчето е заобиколено от Мелнишките земни пирамиди- те представляват красиви пясъчни образувания и са едни от най-посещаваните забележителности на територията на България. Обхващат огромно количество скални образувания като скални гъби, игли, конуси и други; достигат височина до 100 метра. Характерно за тях е че склоновете им са пясъчни и на места съвсем отвесни.
Сам по себе си градът представлява забележителност със сгушените си една в друга старинни бели къщи. Най – известната от тях е Кордопуловата къща. В нея е уредена изложба на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино, което посетителите могат да дегустират на място. Само на 6 км е Роженският манастир, а пътят до него минава през Мелнишките пирамиди и е невероятно красив.
Всяка една къща в Мелник разполага със стаи за гости и механа, в която ще ви предложат вкусни домашни гозби и гъсто мелнишко вино - собствено производство.

Културни и природни забележителности

 • Кордопулова къща (най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес)
 • Деспот-Славовата крепост (известна още като Мелнишката крепост)
 • Роженски манастир
 • Градският исторически музей в Мелник
 • Паметникът на Яне Сандански
 • Мелнишките скални пирамиди
 • Болярската къща ( най–старата запазена къща в България)
 • Пашовата къща
 • Църквата "Св. Николай Чудотворец" - изградена през 1756 година
 • Църквата "Св. св. Петър и Павел" - изградена през 1840 година
 • Църквата "Св. Йоан Предтеча"
 • Руините от Средновековната църква "Св. Никола" и
 • Средновековните манастири "Св. Харалампий" и "Св. Богородица" - руини

Вили и къщи за гости в град Мелник

От 35 лв. за стая
От 35 лв. за стая
От 50 лв. за стая

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България