Информация, забележителности и празници в град София

Българската столица София (1 182 698 души) е разположена в Софийското поле на територия от 1,311 кв.км, на 550 метра надморска височина. В близост до града се намира Панчаревското езеро и Искърският язовир, а река Искър протича през източната му част.

История:

На мястото на някогашншото неолитно селище през VIII пр.н.е. около термалните извори възниква древен тракийски град, наречен по-късно от завладелите го римляни Сердика (град на сердите) по името на населявалото го тракийско племе. В римската епоха (I - IV в. от н.е.) градът процъфтява като център на провинцията Вътрешна Tракия. През V - VI в. по време на т.нар. "велико преселение на народите" градът е преживял нашествия от хуни, готи и други варварски племена. От средата на VI в. се развива като важен административен и стопански център на Византийската империя с името Триадица. От 809 г. влиза в пределите на българската държава и получава славянското име Средец. От края на XIV в. до седемдесетте години на XIX в. градът, както и българската държава са под Османско владичество. София пада под Османско владичество през 1382 год. Според някои документи по това време селището е било особено привлекателно и е предизвиквало възхищение у завоевателите. Независимо от това турските власти пренебрегнали това и бързо променили облика на града. Християнските църкви били опустошени и съборени и на тяхно място били издигнати турски административни сгради, джамии и бани. Малко са сградите от този период, които са били запазени. София бива освободена на 4 януари 1878 год. По това време населението на града е било само 12 000 души, но независимо от това тя бива провъзгласена за столица на 4 април 1879 година.

Забележителности:

Има няколко сгради и места, които се съревновават за емблема на града. Най-често посещавана е катедралата и историческа църква "Св. Александър Невски". Храмът е център на катедралната патриархия на Независимата Българска Православна Църква. Също така забележително място около катедралата е Паметникът на Незнайния воин с вечно горящ огън. На същия площад е разположена и църквата "Св. София", която датира от 4 - 6 век след новата ера и е втората по възраст, която дава и името на столицата. В началото на 19-ти век тя за кратко е била превърната в джамия, но скоро след Освобождението отново е била осветена като Православна църква. Зад катедралата се издига сградата "Св. Св. Кирил и Методий", в която сега се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство. Тя се състои от уникална експозиция на изкуствата от Африка, Азия и Европа, испански картини в стил Барок и някои произведения на модерния художник Николай Роерич.

Друга забележителност на нашата столица е Националният театър “Иван Вазов”. Театърът е бил основан през 1904 год., а самата сграда е завършена през 1907 год. Сградата на Народното събрание е построена през 1884 год. и четвъртата сграда-кандидат за емблема на града. Мотото, което е изписано на главната фасада е "Съединението прави силата". На запад от сградата на Парламента се намира Българската Академия на Науките, създадена през 1869 год., а на изток се издига софийският университет "Св. Климент Охридски", основан през 1888 год. и построен през 1920 год. с даренията на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Можете да посетите Националната Художествена Галерия, където да видите хубава колекция на повече от 12 000 произведения, като най-старите от тях са от 18-ти век. Националният Етнографски музей представя богата колекция от национални носии, ръчно изработени произведения на изкуството, оръдия на труда отпреди три и дори четири века, бижута, бродирани материи и други предмети, характерни за българския бит и култура. Във вътрешния двор на Президентството и хотел "Шератон" се издига известната Римска Ротонда, превърната в църква "Св. Георги" и датираща от 4-ти век след новата ера. Възстановена неотдавна, тя смайва със своята проста, но деликатна архитектура. Руският паметник е обелиск, който се издига в западната част на града. Той е построен в чест на Руския цар и руските воини, които са се били в Освободителната война на българския народ.

Паметникът на братята Кирил и Методий се издига пред Националната Библиотека, северно от сградата на Софийския Университет. Зад булевард "Дондуков" се намира Националната Опера - сграда, в която също така се помещава и Националният балет. Сградата на Операта е в неокласически стил, а пред нея се издига паметникът на Александър Стамболийски, бивш министър председател на България.

Вили и къщи за гости в град София

От 20 лв. на човек
От 470 лв. за цяла къща
От 60 лв. за стая
От 18 лв. на човек
От 30 лв. на човек

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България