Информация, забележителности и празници в град Кърджали

Област Кърджали е разположен в източната част на Родопите между Горнотракийската низина и тракийскa Беломорска Тракия. Тя граничи с областите Смолян, Пловдив и Хасково, както и с Република Гърция на юг.
Кърджали е беден, селскостопански (главно отглеждане на тютюн) регион, с много руди и минерали. Доминиран е от стръмни склонове и хълмисти области. Наоколо има над 50 пещери, природни феномени и живописни долини (реките Арда, Върбица, Крумовица и Бяла река). В природни резервати са съхранени древни гори от черен европейски бор (Pinus Nigra) и вид на униклания вечнозелен тракийски дъб (Quercus thracica).

Районът предлага отлични условия за развитие на културен и екотуризъм. Язовирите Кърджали и Студен кладенец на река Арда предоставят добри условия за водни спортове и развлечения.

Забележителности: Скалните образувания "Каменната Сватба" край с.Зимзелен  които са приблизително на 40 милиона години и са формирани, когато Родопите са били дъно на топло море, a региона се е тресял от вулканична дейност; "Скалните Гъби" - внушителни образования с розови стъбла и зеленикави шапки, разположени в близост до село Бели Пласт, извисяващи се на височина 2,5 м. Те са оформени в резултат на интензивна подводна вулканична дейност по време на Палеогена; Феномена "Скалния прозорец", разположен в дефилето близо до село Костино и датиращо от същия период.
В област Кърджали се намира свещения Тракийски град Перперикон и много други тракийските архитектурни обекти: светилища, некрополи и скални жилища.

По време на Средновековието Източните Родопи се превръщат в крепост на православното християнство, като останки от крепости край Кърджали, Перперек, Ефрем, Вишеград, Устра и Татул още напомнят за този период. След падането на България под османско владичество в 14-16-ти век населението, региона е подложен на насилствена асимилация; част от населението приема исляма, а друга част е било прокудено или изклано. След освобождението на България, Берлинския договор от 1978 г. връща целия регион на Турция, но е върнат отново към България през 1913.

Източник: Guide-Bulgaria

Вили и къщи за гости в град Кърджали

От 50 лв. за цяла къща
От 130 лв. за цяла къща

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България