Информация, забележителности и празници в град Перник

Пернишка област е разположена в Западна България. Тя граничи с областите София, Кюстендил и София град. На северо-запад границата й съвпада с държавната граница с република Сърбия.

Региона обхваща Пернишкото, Радомирското и Брезнишкото поле, а също така и части на планините Верила, Витоша, Люлин, Вискяр, и др. Най-големите реки са Струма и Ерма. Има минерални извори в близост до град Брезник и село Рударци.

Районът е изключително богат на минерални ресурси. Има богати находища на въглища, руди, глини и варовик, което определя развитието на индустрията и я превръща в основен икономически сектор.

Резерватът Голо Бърдо в Острица планина, Земенските скали, ждрелото на река Ерма, пещерата Духлата (най-дългата пещера в България) и другите природни забележителности предоставят отлични условия за развитие на еко-туризма.

На мястото на сегашния град Перник е имало крепост - резиденция на известния вожд Кракра, който се сражава и остава непобеден от войските на византийския император Василий II Българоубиец. Запазените крепости, древни селища, средновековни църкви и манастири, са предпоставка за развитие на културния туризъм в този регион.

Източник: Guide-Bulgaria

Вили и къщи за гости в град Перник

Не намерихме нищо по посочените от вас критерии.
Моля, върнете се към търсачката и потърсете/филтрирайте отново.

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България