Информация, забележителности и празници в град Шумен

Шуменска област се намира в централната част на Североизточна България и граничи с областите Варна, Бургас, Сливен, Търговище, Разград, Силистра и Добрич. Тя се разпростира върху Шуменско плато, части от Лудогорието и Провадийското плато, части от Самуиловите възвишения, Драгоевската планина и източната част на Стара планина. Районът се пресича от реките Голяма Камчия, Тича, Врана, Провадийска и др. Има минерални извори в подножието на Стара планина и СПА курорт - Минерална вода. На река Тича е построен голяма язовир.

Региона на Шумен се пресича от ЖП линиите София-Варна и Шумен-Карнобат, автомагистрала "Хемус" и международните пътища Русе-Шумен-Варна, София-Търговище-Белокопитово и Силистра-Шумен-Ямбол. Върбишкия и Ришкия проходи свързват Северна и Южна България. В района има добре развита индустрия и селско стопанство. Тук се произвеждат бели вина и розетата, както и известния Осмарски пелин. Край село Коньовец се намира най-старият конезавод в България.

Природния парк "Шуменско плато", резерватите манастир Патлейна и Конски Кестен, разнообразието от пещери, природни и културни забележителности са предпоставки за развитие на туризъм.
Културната история на региона датира още от неолита. В Шуменска област са открити множество праисторически обекти, некрополи, тракийски могили и укрепени селища и римски крепости. Районът е част от българската държава още от основаването си през 681. Съхранени са много археологически забележителности, свързани с историята на Първата българска държава. В региона се намират величествинети останки от първите столици на България - Плиска и Велики Преслав. При царуването на цар Симеон, в така наречения "Златен век" на Българската култура, са създадени Книжовните училища на Плиска и Преслав. Те утвърждават България като център на славянската култура.

Култовото място близо до село Мадара е било почитано от траките, а след това и от българите. Уникалния барелеф до селото на Мадарския конник е включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Източник: Guide-Bulgaria

Вили и къщи за гости в град Шумен

От 25 лв. на човек
От 25 лв. на човек

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България