Информация, забележителности и празници в град Хасково

Хасковска област е разположена в източната част на Централна Южна България. Тя граничи с областите Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Кърджали. В югоизточната си част региона граничи с Гърция и Турция. През региона преминават ЖП линията София - Истанбул и магистрала "Тракия.

Територията на Хасковска област обхваща Югозападните хребети на Сакар планина и в северните части на Източните Родопи. Реките, които текат в областта, са Марица, Арда и Съзлийка. Има топли минерални извори и балнеологичните курорти в районите на Хасковски Минерални бани и Меричлери, в Симеоновград и село Долно Ботево. Областта предлага добри условия за развитие на културен, селски и еко-туризъм.

Основният поминък на населението от селските региони е отглеждането на тютюн а като цяло в областта  е развита химическата, текстилната и трикотажната промишленост.
Регионът е бил обитаван от древни времена. По долината на р. Марица са открити следи от човешка дейност датиращи от неолита и бронзовата епоха. Има открити много стари съоръжения, гробници, култови светилища и долмени в региона на Сакар планина и Източните Родопи. Над 100 тракийски могили са разкопани в района край с. Мезек (от 4-ти век пр. н. е.), Александрово, край Симеоновград, в землището на с. Маджарово, Татарево, Вълче поле, Войводово, Горски Извор. По римско време от тук е минавал пътя, свързващ Европа и Мала Азия. В 7-ми век областта е бил населена от славяни а в началото на 9-ти век е присъединена към територията на българската държава. Средновековната култура е отразена и в скалните църкви, кули и храмове открити в региона. В 18-19-ти век в околностите на с. Узунджово се е провеждал най-големият на Балканите панаир. Това е било основна врата за пренос на индустриални стоки от Западна и Централна Европа до Мала Азия, както и място за търговия на едро със селскостопански продукти, розово масло, кожа и продукти, изработени от местни майстори.

След Освобождението на България, по силата на разпоредбите на Берлинския договор от 1878 г. , земите на днешна Хасковска област остават под турско владение като част от тях са върнати на България през 1885 г. а останалата през 1913.


Вили и къщи за гости в град Хасково

Не намерихме нищо по посочените от вас критерии.
Моля, върнете се към търсачката и потърсете/филтрирайте отново.

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България