Информация, забележителности и празници в град Белоградчик

Белоградчик е град в северозападна България и се намира в област Видин. Разположен е на около160 км северозападно от София, на 66 км от Монтана и на 52 км от Видин. Той е вторият по големина град в областта след Видин.

Белоградчик е известна туристическа дестинация в България и предлага възможности за излетен, пещерен и конгресен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, спорт и астрономически наблюдения.

Разположен на двата планински масива Ведерник и Венеца, града е заобиколен от Белоградчишките скали. Те се разпростират на приблизително 30 км дължина, около 3 до 5 км ширина и до 200 м височина. Тази природна забележителност впечатлява не само със своята възраст от над 230 млн. години, но и с десетките легенди за причудливите природни форми, като Мадоната, Монасите, Конникът, Ученичката, Дервишът, Мечката, Адам и Ева, Хайдут Велко, Замъкът, Кукувицата, Гъбите, Лъвът, Камилата, Тракийската богиня Бендида, Орфей и Вкаменената сватба, и др. Включени са в списъка на Стоте национални туристически обекта на БТС.

Други забележителности

• Крепостта Калето
• Астрономическата обсерватория (построена през 1961г., това е една от двете обсерватории на Института по астрономия, заедно с Роженската)
• Исторически музей
• Природонаучен музей
• Художествена галерия
• Пещерата Магура

Вили и къщи за гости в град Белоградчик

От 20 лв. на човек
От 35 лв. на човек
От 65 лв. за стая
От 45 лв. за стая
От 60 лв. за стая
От 15 лв. на човек
От 28 лв. на човек
Няма актуални цени

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България