Информация, забележителности и празници в село Орешак

Село Орешак се намира в полите на Троянския балкан в Северна България, на 1 км от гр.Троян, и е разположено от двете страни на река Черни Осъм. В селото живеят малко повече от 2300 жители, които основно се занимават с дърводобив и дървообработване (полиграфия, дърворезба, сувенири, вита мебел), металолеене, металообработване, грънчарство, както и с овощарство (сливи, ябълки). Най-ранните писмени сведения за село Орешак (с турско име Кузлук) са от османските регистри през 1631 г., според които първоначално там са съжителствали 13 семейства. Като най-стара махала на селото се приема „Баба Стана”. Създава се от бегълци по време на кърджалийските размирици. Като сборно име за разпръснатите колиби първоначално се употребява названието Черни Осъм, по името на реката. По-късно със създаването на естествен център, последният получава името Орешак по местността, върху която възниква.

 
В последните години Орешак става все по-популярно като място за селски и еко туризъм и привлича много гости и туристи. Безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на селото е Троянският манастир "Св. Успение Богородично". Манастирът е основан около 1600г. и е трети по големина в България.Тук се пази чудотворната икона на "Богородица Троеручица". На 15 август всяка година е празникът на Орешак като на тази дата Иконата се изнася от манастира. Високите каменни зидове, които ограждат триетажните постройки с широки дървени чардаци и големият двор допринасят за величието на манастира, приличащ на средновековен замък. От първата манастирска църква е запазен само престолният камък. През 1835 година се издига нов храм в манастира – църквата “Успение Пресветая Богородици”, която е истински шедьовър със своята архитектура, дърворезби и ценните си стенописи, зографисани от един от най-известните и утвърдили се възрожденски художници - Захарий Зограф. Интересно е да се отбележи наличието на изображения на камили – рядко срещан мотив в нашата резба. В манастира неколкократно намирал убежище Апостолът на свободата Васил Левски. В новото крило на манастира има хотел.  В село Орешак през 1914г. е роден Патриарх Максим, който от ранно юношество е послушник в Троянския манастир – още едно свидетелство за силната духовност, което мястото излъчва.

Един от най-атрактивните празници в село Орешак и Троян е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни участници в конкурси за най-добра ракия, за най-добър познавач на сливовицата, кулинарен конкурс за ястия със сини сливи. Победителите получават специални грамоти и уникални медали под формата на слива - синя слива за спечелилия конкурса, червена – за сребърния медалист и зелена – за бронзовия. Празникът има и своя символ - еднометрова пластика на слива. Гостите могат да видят демонстрации на варене на троянската сливова ракия, на мармалад от сливи и на троянски пестил. През 2008 г. за пръв път празникът е открит с изстрел от черешово минитопче. На посетителите се раздава брой на вестник "Троянски първак". Не е случайно, че на етикетите на троянската сливова ракия е изобразен манастир. Именно Троянският манастир е мястото, където се е родила традицията за изваряване на сливова ракия.Тайните, дори тайнствени процедури за производството на "живата вода" по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.С уважение и отговорност жителите на Орешак продължават да запазват и развиват тази традиция и организират всяка последна събота на месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия. Ризнати майстори демонстрират своите умения за изваряване на сливова ракия. За да бъде празника пълен организаторите провеждат два конкурса: за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе. За доброто настроение на гостите на празника има разнообразна музикална програма и много изненади.

Източник: BulgariaTravel
Източник: Oreshak.bg
 

Вили и къщи за гости в село Орешак

От 10 лв. на човек
От 20 лв. на човек
От 300 лв. за цяла къща
От 20 лв. на човек
От 60 лв. за стая
От 40 лв. на човек
От 25 лв. на човек
От 37 лв. на човек
От 18 лв. на човек
От 380 лв. за цяла къща
От 180 лв. за цяла къща
От 40 лв. на човек
От 18 лв. на човек

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България