Информация, забележителности и празници в село Рибарица

Село Рибарица се намира в старопланински район, в подножието на Стара планина в Тетевенския балкан, на 12 км от град Тетевен, 74 км югозападно от Ловеч и 138 км североизточно от столицата София. Селото е разположено на двата бряга на река Бели Вит.

В района на Рибарица се намират Природен резерват „Царичина“ и Кървавото кладенче - на три километра от централния път на Рибарица по протежението на река Костина, се намира кладенчето, в което е измита отсечената от турците глава на Георги Бенковски.
Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провежда тържество в памет великия български революционер. Честването вкючва зрелищна възстановка на трагичното събитие. Всяка година, актьори пресъздават сцената на убийството на Бенковски и залавянето на другарите му. Особено интересно е скачането на Захари Стоянов в ледените води на реката. Той единствен успява да се измъкне от засадата. По чудо остава невредим и се насочва към Троян. Няколко денонощия, мокър, гладен и изтощен до смърт се лута из горите край селото. Помага му само овчаря Иванчо, за което по-късно губи живота си. Неговите потомци живеят в Рибарица и днес. Захари Стоянов е заловен и арестуван край Троянските колиби.

Вили и къщи за гости в село Рибарица

От 220 лв. за цяла къща
От 330 лв. за цяла къща
От 260 лв. за цяла къща
Няма актуални цени
От 180 лв. за цяла къща
От 45 лв. за стая
От 40 лв. на човек
От 40 лв. на човек
От 16 лв. на човек
От 20 лв. на човек

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България