Информация, забележителности и празници в град Приморско

Приморско е разположен на малък полуостров на брега на Черно море, в подножието на странджанските върхове, спускащи се към брега. Благодарение на местоположението си на границата на две географски ширини, там където се сливат умерено континенталният и средиземноморският климат, Приморско е най-северното населено място в България, където виреят цитрусови плодове.
Цялото крайбрежие около Приморско е осеяно с руините на древни и велики градове. Зидовете на най-дълго просъществувалото населено място в района - Ранули, се извисяват на хълма, наречен днес Вълчаново кале. Площта, която обграждат днес крепостните стени е около 30 дка. Според историците това е една от най-големите крепости-градове в България. В Средновековието е бил областен център. Много често по брега могат да се намерят изхвърляни от морето парчета от древни съдове.
През 2003 година беше открито дълго търсеното светилище на Ранули. Предполагаше се, че както всеки един голям град и този трябва да има светилище извън очертанията на града. На около 2-3 километра от крепостните стени, учените разкриха почти недокоснато от времето светилище-обсерватория, изградено от огромни частично обработени каменни късове, подредени в неправилни кръгове, като в определени дни на годината слънчевите лъчи проникват през процепите между тях. Локализирани са жертвеника, олтара, трона, и най-големия известен на науката долмен. Съградено е през 14 век пр.н.е., като се счита, че е използвано до 5 век сл.н.е.

Забележителности:

- Резерват Ропотамо - съхранява огромни популации на рядко срещани ендемични видове сред гора, надвиснала от огромните скали към морето.
- Резерват Аркутино
- Веселите скали - осеяно с големи заоблени камъни място, от където се вижда голяма част от река Ропотамо от птичи поглед, както и Лъвската глава над реката.

Вили и къщи за гости в град Приморско

От 140 лв. на човек
От 18 лв. на човек
От 40 лв. за стая
От 20 лв. на човек

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България