Информация, забележителности и празници в град Долна Баня

Долна Баня е град в Западна България разположен, край десния бряг на река Марица, между северните склонове на Рила и подножието на Средна гора.
Намира се на 72км от София  и 115 км от Пловдив. През Долна баня минава пътят Пловдив-Дупница–Кулата (през Боровец - 19 км). Тук минава и туристическият маршрут за Рилския манастир.
На територията на общината се намира първото частно сертифицирано летище в България.
Мекият планински климат, чистият въздух и наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт. В близост до града има изграден модерен голф комплекс.


Минерални извори

В границите на Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и интересни термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като „Римската баня“, другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня.


История и исторически забележителности


Историята на Долна баня води своето начало още от траките. Венетица, Юрта и Койчовец – това са имената на трите селища, намиращи се в непосредствена близост едно до друго, които по-късно се обединяват в едно, като през втората половина на 19 век е наречено Долна баня.
Много племена и народи оставят тук своите следи – римляни и византийци, прабългари и славяни– всички привлечени от природните красоти и богатства – топлите минерални извори, чистия въздух и мек климат.
Има исторически сведения, че около 5 век пр. н. е., по горното течение на река Марица са живеели тракийските племена “беси”. След това тези земи са населявани от римляни, византийци, славяни и прабългари.


Църкви


Храм “Света Парашкева Петка Българска”
Оброчище и храм „ Свети Великомъченик Георги”
Храм “Успение на Пресвета Богородица”
Манастир “Свето Възнесение Господне”

Вили и къщи за гости в град Долна Баня

От 20 лв. на човек
От 2100 лв. за цяла къща
От 15 лв. на човек
От 110 лв. за цяла къща
От 50 лв. на човек
От 50 лв. за стая

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България