Търсачка
Избери регион:
Избери населено място:

Вид почивка:
Ценова категория:
Капацитет:
Търсите вила или къща за гости за човека.

Търси вили... Изчисти
Вътрешни удобства
Външни удобства
Развлечения и забавления

Информация за град Плевен

Прочетете повече за град Плевен и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от град Плевен Плевенска област обхваща централната част на Дунавската равнина и част от Предбалкана. Областта граничи с областите Враца, Ловеч и Велико Търново а на север с река Дунав.

Плевенска област е добре развит земеделски район. Открити са находища на петрол и природен газ край град Долни Дъбник и село Гиген. Най-важните водни ресурси в региона са река Дунав и нейните притоци, реките Искър, Вит и Осъм. Районът предлага условия за екотуризъм и балнеоложки туризъм.

Сред най-интересните забележителности на града са Историческият музей, Панорамата „Плевенска епопея”, Музеят на виното в парк „Кайлъка” и останките от крепостта Сторгозия.

Историческият музей се помещава във впечатляваща двуетажна сграда – паметник на културата, строена за казарма през 1884 г.-1888 г. по италиански проект.

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” е единствен по рода си паметник на Балканския полуостров. Изграден е през 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен от османско владичество. Паметникът се издига на самото бойно поле, в Скобелев парк-музей в югозападните покрайнини на града.

Музеят на виното няма аналог в страната. Уникалността му се състои както в експозицията и услугите, които предлага (дегустации), така и във факта, че се помещава в пещера в парка „Кайлъка”. В музейната енотека има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6 хил. бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.

Сред останалите интересни забележителности на Плевен са Възрожденският комплекс, който съхранява стари сгради с уникална архитектура, параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец”, който е един от символите на града, къщата музей „Цар Освободител”, в която г през 1877 г. е бил посрещнат руският император Александър ІІ и др.

Парк “Кайлъка” е любимо място за отдих на плевенчани и на гостите на града. Намира само на 6 км южно от Плевен. Паркът предлага разнообразни възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали, високи над 20 метра, са подходящи за практикуване на скално катерене. Местността е приютила богата и разнообразна флора и фауна. Тук се намират и останките от римската пътна станция “Сторгозия”. В парка има плувни басейни, детски кът за забавления, тенис кортове, езеро с лодки и водни колела, кътове за отдих и заведения за хранене.

Природолюбителите могат да посетят природния резерват “Чернелка”, намиращ се на около 12 км от Плевен, между селата Къртожабене и Горталово. По протежение на 7 км река Чернелка е образувала красив каньон с ширина от 60 до 200 метра и височина на скалния венец от 10 до 30 метра. В района е изградена екопътека - поставени са 18 моста и през реката се преминава безпрепятствено.

В града и района около него има много хотели и къщи за гости, които предлагат настаняване. Ресторантите са многобройни и предлагат разнообразна българска кухня.

В областта съществуват следи от живот от преди хилядолетия. Открити са останки от епохата на Палеолита до с. Муселиево и от Халколита край селата Телиш и Тодорово;
Край село Вълчитрън, през 1925 г,. е открито най-голямото тракийско съкровище датиращо от 16-12 в. пр. н. е. Съкровището се състои от 13 съда от чисто злато с общо тегло 12,45 кг. Копие от него могат да се видят в Историческия музей в Плевен а оригиналните се пазят в Националния археологически музей в София.
Има запазени антични пътища, крайпътни транзитни станции и крепости като тези на древната римска крепост Улпия Ескус край Гиген и Цар Шишмановата крепост в Никопол.

Област Плевен има повече от 450 археологически и културни обекти, като от тях, около 215 паметници на Руско-турската освободителна война от 1877-1878.

Източник: Guide-Bulgaria

Упътване до град Плевен
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до град Плевен
Снимки от град Плевен
Снимка 1 от град Плевен Снимка 2 от град Плевен Снимка 3 от град Плевен Снимка 4 от град Плевен Снимка 5 от град Плевен Снимка 6 от град Плевен Снимка 7 от град Плевен

Предложения за настаняване в град Плевен
Разгледайте нашите най-често посещавани вили и къщи за гости в град Плевен.
Разгледайте и други вили и къщи за гости извън региона на град Плевен.
>