Информация, забележителности и празници в град Кюстендил

Кюстендил е град в Южна България и се намира на 94 км от София и на 137 км от Петрич. Града е известен балнеоложки, културен и туристически център, изходен пункт за туризъм и ски-спорт в планината Осогово.

Със своята осемхилядолетна история е съществувал и оцелявал през вековете, унищожаван и пак възкръсвал от пепелта и руините, за да се превърне отново в бляскав и великолепен. В миналото е бил известен като градът на императорите, градът на деспот Константин, градът на хамамите, “които докарвали всякакви облаги за тялото”, градът на Ильо войвода и Румена войвода, днес е познат като градът на художниците, градът под хълма “Хисарлъка”.
Закътан сред тучната зеленина на овощните и декоративни дървета, стройни тополи очертаващи пътя на малката рекичка Банщица, разделяща града на две и внушителния силует на „Хисарлъка”, придава на пейзажа чар, който го прави неповторим. Около града и околните планини сред зеленината на овощните градини са пръснати села, прочути със своите плодове и омайваща природа. Тези особености на Кюстендил го приближават до климата на много френски, италиански и швейцарски курорти и го превръщат в примамливо кътче на Европейския континент. Славата на лековитите му извори, възникнали в незапомнени времена, са доказателство за това, че винаги ще бъдем част от историята на Европа, допълвайки разнообразието от нрави, култура, фолклор, обичаи, песни, бит и история. Различни легенди, оброчни плочи, паметници и други говорят, че минералната вода е бликала тук свободно на повърхността на земята преди повече от 25 века, което е причината за възникването на поселищен живот на територията на града и гаранцията за неговия просперитет и бъдеще.

Кюстендил и региона притежават изключително богато културно-историческо наследство с най-широк спектър от историческа периодика. Архитектурно-археологическият резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил” и многобройните единични паметници на културата от Възраждането обогатяват съкровищницата на културно-историческото наследство. Туристическите маршрути “Кюстендилски регион – средище на древни култури” и “Кюстендилският край - люлка на християнската традиция” обхващат паметници на културата с изключително висока научно-историческа и архитектурно-художествена стойност от всички исторически периоди в хронологичен интервал от VII хилядолетие пр. Хр. до XIX в.

Вили и къщи за гости в град Кюстендил

От 400 лв. за цяла къща
От 1300 лв. за цяла къща
От 300 лв. за цяла къща
От 800 лв. за цяла къща
От 200 лв. за цяла къща

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България