Информация, забележителности и празници в град Кюстендил

Кюстендил е град в Южна България и се намира на 94 км от София и на 137 км от Петрич. Града е известен балнеоложки, културен и туристически център, изходен пункт за туризъм и ски-спорт в планината Осогово.

Със своята осемхилядолетна история е съществувал и оцелявал през вековете, унищожаван и пак възкръсвал от пепелта и руините, за да се превърне отново в бляскав и великолепен. В миналото е бил известен като градът на императорите, градът на деспот Константин, градът на хамамите, “които докарвали всякакви облаги за тялото”, градът на Ильо войвода и Румена войвода, днес е познат като градът на художниците, градът под хълма “Хисарлъка”.
Закътан сред тучната зеленина на овощните и декоративни дървета, стройни тополи очертаващи пътя на малката рекичка Банщица, разделяща града на две и внушителния силует на „Хисарлъка”, придава на пейзажа чар, който го прави неповторим. Около града и околните планини сред зеленината на овощните градини са пръснати села, прочути със своите плодове и омайваща природа. Тези особености на Кюстендил го приближават до климата на много френски, италиански и швейцарски курорти и го превръщат в примамливо кътче на Европейския континент. Славата на лековитите му извори, възникнали в незапомнени времена, са доказателство за това, че винаги ще бъдем част от историята на Европа, допълвайки разнообразието от нрави, култура, фолклор, обичаи, песни, бит и история. Различни легенди, оброчни плочи, паметници и други говорят, че минералната вода е бликала тук свободно на повърхността на земята преди повече от 25 века, което е причината за възникването на поселищен живот на територията на града и гаранцията за неговия просперитет и бъдеще.

Кюстендил и региона притежават изключително богато културно-историческо наследство с най-широк спектър от историческа периодика. Архитектурно-археологическият резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил” и многобройните единични паметници на културата от Възраждането обогатяват съкровищницата на културно-историческото наследство. Туристическите маршрути “Кюстендилски регион – средище на древни култури” и “Кюстендилският край - люлка на християнската традиция” обхващат паметници на културата с изключително висока научно-историческа и архитектурно-художествена стойност от всички исторически периоди в хронологичен интервал от VII хилядолетие пр. Хр. до XIX в.

Вили и къщи за гости в град Кюстендил

От 400 лв. за цяла къща
От 1100 лв. за цяла къща
От 300 лв. за цяла къща
От 200 лв. за цяла къща

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България