Информация, забележителности и празници в град Девин

Девин е град в Южна България, област Смолян и е административен център на община Девин. Намира се на 220 км от София, на 40 км от Смолян и на 30 км от ски курорт Пампорово.

Забележителности

Благоприятното географско положение на Девинския район от най–дълбока древност е било притегателен център за хората, което се потвърждава от многобройните археологически находки и откритите исторически паметници по време на проучванията и извършените разкопки в пределите на града и района. Всеки желаещ може да се запознае с тях отблизо:
• Крепостта "Калето"
• Архитектурен паметник "Кемеровият мост"
• Музейна сбирка на Историческия музей

Природа

Един от най-известните феномени на този район е Триградско ждрело. Там се намира пропастната пещера Дяволско гърло. Водите на р.Триградска навлизат с грохот в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 метра /един от най-високите в Европа/, и се появяват отново след 530 метра като буен карстов извор. Според една легенда това е мястото, където митичния певец Орфей слязъл в подземното царство да търси своята любима Евридика. Местните жители разказват че, нищо което е влязло в подземния и лабиринт, не излиза от нея.
В близост до града се намират още Ягодинската пещера, природните феномени Чудните мостове, Орфеевите скали, Буйновското ждрело.

СПА

Девин е известен с минералните си извори, които имат доказани лечебни свойства при редица заболявания. Не случайно е една от най-предпочитаните СПА дестинации в България. На територията на града извират:
• Находище “Беденски бани“ - разположено на 12 км. от гр.Девин, с температура 73– 76 С.
• Находище “Девин” - разположено в гр. Девин, с температура 37 – 45 С.
• Находище “Михалково” е с дебит на находището 2,8 л/с. Водата извира с температура 16-26С. (тя е най-силно газираната вода в страната)

Девин е предпочитано място за почивка през четирите сезона на годината.
Всеки би могъл да опита от чистите и натурални специалитети като качамак, родопски клин, пататник, смилянски фасул и балканска пъстърва.

Вили и къщи за гости в град Девин

От 20 лв. на човек
От 100 лв. за цяла къща
От 99 лв. за стая
От 32 лв. на човек
От 52 лв. за стая

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България