Информация, забележителности и празници в град Девин

Девин е град в Южна България, област Смолян и е административен център на община Девин. Намира се на 220 км от София, на 40 км от Смолян и на 30 км от ски курорт Пампорово.

Забележителности

Благоприятното географско положение на Девинския район от най–дълбока древност е било притегателен център за хората, което се потвърждава от многобройните археологически находки и откритите исторически паметници по време на проучванията и извършените разкопки в пределите на града и района. Всеки желаещ може да се запознае с тях отблизо:
• Крепостта "Калето"
• Архитектурен паметник "Кемеровият мост"
• Музейна сбирка на Историческия музей

Природа

Един от най-известните феномени на този район е Триградско ждрело. Там се намира пропастната пещера Дяволско гърло. Водите на р.Триградска навлизат с грохот в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 метра /един от най-високите в Европа/, и се появяват отново след 530 метра като буен карстов извор. Според една легенда това е мястото, където митичния певец Орфей слязъл в подземното царство да търси своята любима Евридика. Местните жители разказват че, нищо което е влязло в подземния и лабиринт, не излиза от нея.
В близост до града се намират още Ягодинската пещера, природните феномени Чудните мостове, Орфеевите скали, Буйновското ждрело.

СПА

Девин е известен с минералните си извори, които имат доказани лечебни свойства при редица заболявания. Не случайно е една от най-предпочитаните СПА дестинации в България. На територията на града извират:
• Находище “Беденски бани“ - разположено на 12 км. от гр.Девин, с температура 73– 76 С.
• Находище “Девин” - разположено в гр. Девин, с температура 37 – 45 С.
• Находище “Михалково” е с дебит на находището 2,8 л/с. Водата извира с температура 16-26С. (тя е най-силно газираната вода в страната)

Девин е предпочитано място за почивка през четирите сезона на годината.
Всеки би могъл да опита от чистите и натурални специалитети като качамак, родопски клин, пататник, смилянски фасул и балканска пъстърва.

Вили и къщи за гости в град Девин

От 20 лв. на човек
От 99 лв. за стая
От 32 лв. на човек
От 52 лв. за стая

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България