Информация, забележителности и празници в град Ахтопол

Ахтопол е разположен на скалист полуостров на брега на Черно море и в подножието на планината Странджа, на 87 км южно от Бургас. Намира се на 14 км южно от Царево и на 5 км северно от устието на река Велека. Местността попада в територията на Природен парк Странджа.

На мястото на днешния град Ахтопол са съществували селища още от новокаменната епоха, а през желязната епоха районът е населяван от тракийското племе тини. Като град е основан около 430 г. пр.н.е. от гръцки колонисти от Атина и се превръща в търговско средище, като в него се секат монети. След варварските нашествия от 5-7 век градът е възстановен от византийския военачалник Агатон, който го нарича Агатопол.

В близост до Ахтопол се намира село Кости, където всяко лято се провежда панаир. На него се играят характерните за селото /както и за Бродилово/ нестинарски танци, запазени от дълбока древност.

На 3 км северна посока се намира село Варвара. То едно от любимите места на гмуркачите, заради подводните кухини и рифовете от миди и рапани.

На 6 км. южно от Ахтопол са разположени с. Синеморец и местността Бутамя, известни с прекрасния си плаж и кристална вода . Там се намира устието на река Велека, където могат да се видят защитените от Червената книга на България водни лилии и блатно кокиче.

Обявен за защитена местност, плажът на Силистар разкрива пред посетителите си невероятен изглед към морето, огледално гладка и бистра вода и златист пясък. По дюните и скалите гнездят редки и защитени птици, а на плажа расте пясъчна лилия.

Вили и къщи за гости в град Ахтопол

Няма актуални цени

Научете повече за България и намерете дестинация за следващо пътуване:

Красива България
Красива България
Красива България
Красива България
Красива България